Cum se taie trandafirii

Cum si cand se taie trandafirii ? – este  intrebarea din mintea fiecarui iubitor de trandafiri , a celor care isi doresc o gradina frumoasa plina de trandafiri sanatosi , si plini de flori frumoase , cat mai timpuriu cu putinta.

De ce aveti nevoie :

1.   Foarfeca de gradinarit ( taiat via)

2. Manusi  de protectie ( de piele sau manusi de lucru)

Taierea trandafirilor se face primavara devreme , dupa ce s-a topit zapada , dar mult inainte ca procesul de crestere a trandafirului sa porneasca . Cea mai buna perioada este in momentul in care mugurii incep sa devina rosiatici ( cand au marimea unei seminte de floarea soarelui )

Cum se procedeaza :

1Inlaturati protectia de iarna a trandafirilor ( clopote de plastic , folie ,  protectie din resturi vegetale )

2. Taiati  lemnul mort (lemnul uscat ,  ramurile uscate) .  Lemnul viu , este de obicei de un  verde frumos , dar daca a fost afectat de gerul de peste iarna , atunci are un aspect negru  pe exterior)

3.   Taiati definitiv ramurile  mai subtiri decat un creion ( dar daca in tufa de trandafiri nu este prea viguroasa si sunt doar cateva ramurele mai subtiri decat un creion , atunci lasati-le si pe acelea)

4.   Taiati ramuri care se incruciseaza foarte aproape una de celalalta , sau se freaca una de cealalata ( aceasta poate fi una dintre cauzele bolilor de peste an )

5. Pastrati intre 4-6 ramuri din tufa de trandafiri , ramuri f. sanatoase , de un verde inchis , de preferat cele care cresc vertical , asta daca doriti sa formati o tufa frumos crescuta  , deschisa in centru si fara ramuri care se incruciseaza.

6. Taiati ramurile ( lastarii ) ramase la inaltimi  de aproximativ 30- 90 cm , depinde de inaltimea naturala a trandafirului si de preferintele tale personale.  Sau alta metoda de orientare : taierea unei treimi sau a unei jumatati din inaltimea plantei.


Se pot proteja taieturile cu un strat subtire de ceara de albine  ,  parafina , silicon , etc.


Asigurati-va ca taiati trandafirii , opus centrului tufei  , pentru a avea o tufa frumoasa . Gasiti un mugure care se afla in partea exterioara a ramurii  ( opus  centrului tufei) . Taiati la 45 de grade ,  deasupra acelui mugure , cu varful taieturii catre centrul tufei . Taind chiar deasupra unui mugure indreptat catre exterior , tufa va creste frumos catre exterior , capatatnd o forma frumoasa si aerisita.


Atentie : Trandafirii cataratori , infloresc pe baza lemnului din anul din urma , asa ca recomandata ar fi sa nu-i taiati cu metoda descrisa , ci sa-i directionati in directia pe care o doriti . Daca nu sunteti siguri ce soi de trandafiri aveti , lasati-i sa cresca un an fara sa-i taiati si apoi veti vedea ce metoda sa aplicati.


Mai este o veche zicere :  ” Daca vrei sa ai trandafiri la Pasti , asigura-te ca tai trandafirii in ziua de Anul Nou”.

Lucru ,  care  este ,  de multe ori  ,  valabil .

Vom reveni cu poze si video despre taierea  trandafirilor si amenajarea gradinii , totul doar pe Amenajari.Tv

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Amenajari Ads

Cumparaturi pentru Amenajari

Provident Romania

Translator

Romanian flagItalian flagPortuguese flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagBulgarian flagCroatian flagCatalan flag

Cauta amenajari interioare sau exterioare: 27