Fantani ornamentale-Fantana cu cumpana 1

Cum amenajarea decorativa a gradinii devine un obicei si la noi , tot mai multi dintre dvs , probabil avand in minte imagini ale copilariei la tara ,  sau a calatoriilor in zona rurala , a locurilor unde traditia si farmecul arhaic al vietii de la tara se pastreaza intact , va doriti sa aveti in gradini un mic simbol ar arhaismului si anume o fantana ormanamentala , o caruta ornamentala ( incarcata cu flori ) , o masa facuta din lemn brut , etc ,etc.

In acest articol noi va vom descrie cum se pot construi fantani ornamentale cand vine vorba de   amenajari gradini.

Bineinteles , aici in acest moment, discutam de un singur  tip de fantana, si anume : o fantana cu cumpana . De asemenea , filmuletete ce vor fi prezentate ,  cuprind doar anumite etape din lucrarea in sine , rezumate ale etapelor , urmand ca , noi , sa postam si filmul cu etapa finala si cum va arata fantana decorativa la sfarsit.

Descrierea etapelor lucrarii si costuri  :

1. Sapatul gropii – adancimea gropii poate varia intre 1 metru si 2-3 metri , sau mai mult , depinde de fiecare  in parte si de asemenea de ce intrebuintare ati dori sa-i dati ( mai exact , fantana construita in acest film a fost folosita  si pentru colectarea apei pluviale de pe o parte a casei , avand 2 tevi de PVC  , introduse in lateralul tuburilor , la o adncime de 80 de cm) .

Costurile acestei etape poate oscila de la : gratis -respectiv cu forte proprii pana la cateva sute de ron , in functie de adancime .

Atentie !!! : cand sapati , luati-va masurile de protectie a muncii necesare in aceste situatii : taluzarea si inatrirea malurilor , etc.

2. Monatul tuburilor de beton : – tuburile de beton se aseaza cu grija , folosindu-se sisteme de scripeti sau macara , pentru a nu se surpa marginile gropii .

Dupa ce  ati fixat tuburile de beton din pamant , astupati golurile din jurul lor cu pamant si pietre , fixati-le bine presand si batand pamantul din jurul lor , asigurandu-va ca si ultimul tub de beton va fi partial ingropat ( este vorba de tubul de beton ce va fi in mare parte in exterior = suprateran ).

Daca aveti copii mici ,  sau pentru o protectie suplimentara , puteti fixa si o plasa sudata – taiata circular undeva  intre tuburile de beton , de preferat intre ultimul tub subteran si tubul suprateran.

Atentie !!!: luati masuri pentru protectia muncii necesare.

Costurile pentru tuburile de beton : aprox. 60-100 ron per bucata ( asta la momentul de fata).

3. Decorarea( placarea exterioara ) a tubului de beton :

Etape :

a. Pregatirea suprafetei de lucru ( curatare de pamant , nivelarea terenului la baza tubului ,  stropirea tubului cu un lapte de mortar , pentru o mai buna aderenta ulterioara)

b. Selectarea bolovanilor de rau , pe diferite marimi si forme ( in cazul nostru fiind vorba de o placare cu pietre de rau ) , dar daca folositi alte materiale pentru placari exterioare le pregatiti pe acelea ( ex. : mulaje ipsos tip caramizi , etc ,etc.

c. Se incepe montajul si lipirea cu mortar a bolovanilor , incepand cu randul de jos , de la baza , urmand in mare parte principii de la montajul faiantei.

d. La cateva zile dupa montajul bolovanilor , dupa ce s-a intarit mortarul , bolovanii trebuie curatati de resturile de material cu peria de sarma ( fara sa fortati – apasand foarte tare) , apoi se da un contur mai frumos intre bolovani , folosind un glet de exterioar rezistent la apa ( folosind o pensula cu coada subtire) .

e. Dupa ce se curata frumos cu o carpa toate returile de material (glet , mortar ) , se dau bolovanii cu un lac rezistent la umezeala si raze solare . Lacul se poate aplica cu pensula sau cu un pistol de vopsit .

Costurile acestor etape :

-materiale de constructii – aproximativ 50 – 60 ron

Asigurati-va ca respectati normele de protectia muncii .

Preturi materiale de constructii pentru realizarea fantanii ( tubulatura + placare ) , aproximativ 450 – 650 ron ( depinde de locatie , nr. de tuburi ,etc.)

Preturi manopera aceasta etapa : aproximativ 500 – 700 ron mai mult sau mai putin ( depinde de zona si meseriasi )

Va urma etapa in care se va alege si monta cumpana acestei fantani de gradina , etapa asupra careia vom reveni cu descriere si filmul de prezentare. Asa ca urmariti-ne pe www.Amenajari.Tv

Ne cerem scuze pentru calitatea filmelor din acest articol ,vom corecta acest lucru pe viitor

Be Sociable, Share!

One Comments

  1. Azzuro Cons says:

    sunt dragute, mai ale prima

Leave a Reply

Amenajari Ads

Cumparaturi pentru Amenajari

Provident Romania

Translator

Romanian flagItalian flagPortuguese flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagBulgarian flagCroatian flagCatalan flag

Cauta amenajari interioare sau exterioare: 55