Modele garduri – Garduri din lemn

Cand vine vorba de amenajari exterioare , o componenta importanta in delimitarea proprietatii si crearea primei impresii asupra unui vizitator este : Gardul . Sunt diferite modele de garduri : garduri din lemn , garduri din fier forjat , garduri metalice , garduri pvc , garduri din beton . Fiecare din aceste modele necesita materiale si tehnici diferite  in diferite etape.

In acest articol si articolele  urmatoare vom   descrie cum se pot face diferite tipuri de garduri si de ce materiale aveti nevoie pentru constructia acestora .

Garduri din lemn :

De ce aveti nevoie :

 • Ciment
 • Nisip
 • Pietris
 • Scanduri lemn
 • Lambi ( lanti ) – elemente de lemn cu grosimi de 4cm sau 6 cm si la 2- 3 ML lungime
 • Stalpi de lemn ( grinzi avand dimensiuni de 20 cm/20cm sau capriori avand diametrul de 25-30 cm )
 • Lopata
 • Sfreder sau burghiu ( pentru sapat gaurile stalpilor  de sustinere )
 • Cuie  sau holzsuruburi pentru lemn – de diferite dimensiuni
 • Ulei comestibil ars sau substante ecologice pentru tratarea lemnului si protejarea impotriva anticarienilor si putregaiului )
 • Ciocan
 • Fierastrau mecanic (manual ) sau electric ( pendular sau circular )
 • Nivela ( cumpana ).
 • Sarma subtire
 • Ruleta ( sau metru pt. tamplarie )
 • Echer

Cum se face :

1. Masurati latura  pe toata lungimea , impartiti acea distanta in portiuni egale  ( de preferat la distante de 2 ML sau max. 2, 5 ML )

2. Asezati stalpii la distantele obtinute , pentru orientare.

3. Intindeti sfoara in linie dreapta pe toata lungimea partii de gard ( va va ajuta la mentinerea aceleasi linii pentru gaurile stalpilor )

4. Realizati gaurile pentru stalpi cu ajutorul sfrederului ( la o adancime de aproximativ  40-50 cm -pentru o mai buna stabilitate )

5. Tratati stalpii de sustinere  cu ulei comestibil ars sau cu substante de protectie a lemnului ( bineinteles in conformitate cu normele ecologice ) pentru ca astfel veti obtine o rezistenta mai mare a lor in timp .

- o practica mai veche a acestui tip de lucrari presupunea arderea exterioara si apoi stingerea in apa a bazei stalpului (cea care va fi in pamant ), doar a primului strat de fibra lemnoasa , deoarece asfel se impiedica patrunderea carienilor si a insectelor in lemn . VA rugam ATENTIE , daca veti folosi aceasta metoda  , sa nu ii ardeti prea tare sau sa nu incendiati ceva . SA NU tratati cu ulei sau alte substante inainte de ai arde .

6. Asezati stalpii in gaurile realizate si fixatii  cu betonul realizat din mixtura  de ciment , nisip si pietris . Asigurati-va ca ii asezati  si mentineti in linie dreapta( cu ajutorul sforii) si pozitie verticala (cu ajutorul nivelei ).

7. Lasati betonul sa se intareasca pentru cel putin 24 de ore , indicat ar fi 52 ore ( deci nu continuati constructia gardului pana nu s-a intarit betonul )

8. Fixati cu cuie sau holzsuruburi ,  lambii (sau lantii ) impartind inaltimea gardului in distante egale  pe toata lungimea  – de obicei acestia sunt asezati la aproximativ 80- 90 cm distanta intre ei .

9. Taiati scandura , la inaltime si modelul dorit cu ajutorul fierastarului , toate scandurile  trebuie sa aiba aceleasi dimensiuni.

10Fixati scandurile una langa alta cu ajutorul cuielor sau a holzsuruburilor pe toata lungimea gardului lasand distanta de  0,2 cm intre scanduri. Daca aveti diferite modele in partea superioara a gardului , folositi sarma asezata in linie dreapta pe toata lungimea gardului (pentru ghidaj)

11. Daca in partea superioara se mentine latura dreapta si nu este necesar alt model ( in V intors sau alt tip ) atunci , dupa ce ati asezat scandura puteti indeparta excesul de scandura cu ajutorul fierastraului , folosind ca si ghidaj , sarma intinsa ,  pe toata lungimea gardului in linie dreapta.

Va vom prezenta si poze sau video pe Amenajari.Tv , despre cum se face acest model de gard si alte modele de garduri vor fi descrise pe viitor in cadrul site-ului nostru

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Amenajari Ads

Cumparaturi pentru Amenajari

Provident Romania

Translator

Romanian flagItalian flagPortuguese flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagBulgarian flagCroatian flagCatalan flag

Cauta amenajari interioare sau exterioare: 16